DRUMUL CRUCII
Anual, in Vinerea Mare are loc „Drumul Crucii”, singurul pelerinaj ortodox din Romania care strabate muntele Straja, pana la schitul construit in varful muntelui.
„Drumul Crucii” a fost iniţiat de Emil Parau, un om de afaceri din oraşul Lupeni, in anul 2000, dupa ce a finalizat constructia schitului din masivul Straja. De atunci se reface drumul parcurs de Mantuitorul Isus Hristos cu cele 14 popasuri. La fiecare dintre acestea exista cate un basorelief care simbolizeaza scena respectivei opriri facute de Mantuitor in drumul Sau catre muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoti care participa la procesiune se opreste pentru a se ruga.
An de an, circa 4.000 de persoane si 20 de preoti participa la procesiunea Drumului Crucii din Straja. Ei duc pe umeri o cruce in marime naturala, in care se gasesc incastrate particele din crucea pe care a purtat-o Mantuitorul si pe care a fost rastignit pe Golgota. Crucea se gaseşte in Schitul Straja.
HRAMUL SCHITULUI STRAJA
In fiecare an, in Valea Jiului, la Lupeni, la Schitul din Straja, aflat la 1.400 de metri altitudine, in Masivul Straja-Valcan se sarbatoresc două hramuri: pe 21 mai de Sfintii Imparati Constantin si Elena, iar pe 14 septembrie se sarbatoreste Inaltarea Sfintei Cruci.
NEDEIA SANZIENELOR
An de an, in 24 iunie, statiunea turistica Straja este gazda Nedeii Sanzienelor. Aceasta sarbatoare este legata de cultul recoltei, al vegetatiei si al fecunditatii si are o traditie de peste 540 de ani.
De fiecare data, tinerii din zona se pregatesc sa urce la munte si sa-si demonstreze maiestria in arta calaritului.
Atractia sarbatorii o reprezinta concursul de cai, in cadrul caruia calaretii trebuie sa poarte, in mod obligatoriu, straie populare romanesti autentice, specifice zonei din care provine.
Conform unei traditii de sute de ani, flacaii din catunele de munte, proprietari de turme de oi, se intrec pe un traseu greoi, in munti, calare pe cei mai de seama armasari, marea lor majoritate facand fata cu brio provocarilor impuse de traseu.
SCHITUL STRAJA
Schitul Straja este un schit ortodox cu hramurile: Înălțarea Sfintei Cruci și Sfinții Împărați Constantin și Elena, aflat în apropierea Crucii Eroilor.
Schitul cuprinde o bisericuță din lemn și câteva chilii și datează din 1999. Intrarea în schit se face printr-un tunel artificial de 57 de metri, unde există icoane ale sfinților dispuse după zi și lună conform calendarului creștin-ortodox.
URSUL BALOO
Îndrăgitul Baloo din Staţiunea Straja, este cel mai mare exemplar de urs brun crescut de către om.
Cel puţin aşa cred mai mulţi experţi germani, care l-au evaluat în urma unei deplasări la Straja şi care au ajuns la concluzia că n-ar putea fi mai bine îngrijit nicăieri.
Baloo este mascota Staţiunii Straja, are toate condiţiile cerute de Uniunea Europeană, ba chiar îi sunt acoperite nevoile peste normele în vigoare.
Asa ca nu ezitati sa-l vizitati daca ajungeti la noi.
PARCUL DE AVENTURI STRAJA
Straja dispune de un parc de aventura nou, situat langa drumul forestier ce leaga partia 1 (Lupului) de partia Constantinescu si Crucea Eroilor. Este vorba de 3 tyroliene de lungimi diferite, poduri suspendate de mai multe feluri, pereti de escalada, circuit de ateliere cu lungimea de 225m. Parcul va avea pe timpul verii personal angajat ce se va ocupa de instruirea si supravegherea participantilor la diversele aparate. Se vor pune la dispozitie echipamente de protectie.